fredag den 9. december 2011

8/12 Vilde dyr i fangenskab

80% af dyre- og plantearterne i Australien, findes kun her. Det er nogenlunde det samme som i New Zealand. Men da vi kun har 5 dage her og gerne vil se en del af de specielle dyr, måtte vi en tur i Wildlife Sydney. Det ligger bekvemt lige på den anden side af Pyrmont Bridge, som er en gangbro over Darling Harbour, der går nærmest lige udenfor vores hotel.

Da vi kom derned, havde de tilbud på at se Wildllife Sydney, Sydney Aquarium og Sydney Tower Eye, så det besluttede vi os for.

Sydney Wildlife holder kun dyr, der er naturligt hjemmehørende i Australien. Og ligesom i New Zealand, gør man også meget ud af at mange af dyrene er truede og parken deltager opdræt og udsætning af dyr i naturen.

Noget af det første vi så var et meget varmt område med store og flotte sommerfugle, der fløj rundt blandt publikum. Meget fint, selvom der var et eksemplar, der ikke så helt frisk ud efter at have sat sig på en lille pige, der blev lidt utryg og forsøgte at 'tørre' den af sin hånd. Det er nok 'forhåbentlig' ikke truede arter, der får lov at flyve rundt blandt publikum på den måde.

Derefter kom vi ind i en koala skov. En del af koalaerne havde unger. Koalaen har tre tommelfingre og en klo på hver hånd. På billedet herunder ses i hvert fald de 2 tommelfingre tydeligt.



Koalaen lever (som bekendt) af eukalyptusblade. De er giftige og indeholder ikke megen næring. Den er helt specialiseret til at spise disse blade, hvilket også er en del af årsagen til dens tilbagegang. Store områder med eukalyptus er blevet ryddet for at blive brugt til andre formål.
For at kunne nedbryde eukalyptusbladene har koalaen en meget lang mave/tarm, der indeholder en speciel bakterie. Ungerne fødes ikke med denne bakterie, men moderen laver en 'kage', der indeholder den, som ungen så spiser som det første måltid. Ikke lækkert – men nødvendigt.
Et andet helt specielt australsk dyr er Wombatten. Det er et lille pelsdyr, der 'støver' rundt i bunden af skoven om natten. Den er tilsyneladende ret mageligt anlagt, som det ses herunder.



Outback, som det hedder, er det kæmpe område, der ligger i midten af Australien. Der er varmt om dagen og koldt om natten og det regner meget lidt. Mange af planterne er specialiseret til at kunne optage dug igennem bladene. Og mange af dyrene er små pungdyr og gnavere, som er specialiseret til slet ikke at drikke. Der er også lidt større dyr i outback. Nogle af dem er glade for blanke knapper på fotografens cowboybukser. Det ses herunder.



Emuen kunne måske også mærke at tyksakken i flere tilfælde har spist emu!!. Heldigvis ilede dyrepasseren til og gennede emuen ind i sit indelukke. Emuerne er nu ret sjove. De render rundt og pikker i alting – lidt ligesom høns. Der var også kænguruer i outback. Og den mindre Wallaby. De siges dog ikke at være direkte i familie. Wallabien er kun ca. 1 meter høj og noget kraftigere bygget. Den røde kænguru kan blive op til 2 meter høj. Den har et hoved, der nærmest ligner et æsels og 'piller' også i alting. Det er åbenbart en god strategi i outback.

Så kom vi til parkens stolthed. En kæmpe saltvandskrokodille. Den vokser hele livet og kan blive meget gammel. Det eksemplar de har her, er blevet fjernet fra et floddelta, hvor den holdt til, fordi man mente den var til fare for mennesker. Man har forsøgt at finde en mage til den 2 gange. Begge gange har det ført til hunnens død. Nu har de besluttet ikke at prøve igen, hvilket nok er meget godt. Krokodiller er meget territoriale. Det er en flot fyr med fine 'bisser'. Se selv.



Her ligger han på bunden.

Efter at have fået lidt frokost og hvilet os lidt, mente vi lige at kunne nå akvariet inden aftensmaden.

Det ligger nede på havnen, ved siden af wildlife, men viste sig alligevel at være temmelig stort. Der var rigtig mange meget interessante havdyr. Farverige fisk, mest koralfisk. Herunder ganske mange, som vi kender som akvariefisk i Danmark. Store flotte flodfisk, torsk og bars, der alle er specielle for Australien. Søheste og forskellige gobler. Nogle dødeligt giftige. Vi har taget masser af billeder, men de kan desværre ikke alle sammen komme med her.

En af akvariets stoltheder er søkoen herunder. Det var kun hunnen, der kunne ses, da hannen desværre var i karantæne. Han havde tilføjet hende nogle skrammer, som ses herunder i et parringsforsøg. Derfor var han i isolation.



Søkoen lever af planter, som den græsser af havbunden. Den spiser meget, faktisk op til 10% af dens vægt pr. dag. Og efterlader et helt bart sandspor på havbunden, når den græsser. Men den ser venlig ud og man mener at søkoen står bag nogle beretninger, hvor søfolk, mener at de har set havfruer.

Der var naturligvis også hajer i akvariet. Mange hajarter er truet i dag, fordi man har jaget dem skånselsløst. Først fordi de blev udråbt til fjende nummer 1 og siden for at bruge finnerne til hajfinnesuppe. Hajfinnesuppe blev meget populært, specielt i asien i 80'erne. Der blev (og bliver stadig) fanget rigtig mange hajarter, hvor kun finnerne bliver brugt og resten bare smidt tilbage i havet. Det er naturligvis ikke godt – så ikke mere hajfinnesuppe her.

Hajerne udgør dog i et vist omfang en trussel for mennesker. Den hvide haj (dødens gab) holder til omkring Australiens østkyst (hvor vi er). Den lever bl.a. af sæler, der kan forveksles med surfbrædder. Herunder ses et flot eksemplar.



Tænderne er skarpe som barberblade og hajen er fantastisk fleksibel. Den kan nærmest vende 180 grader om sin egen akse. Det skyldes at den ikke har et skelet af knogler, men kun brusk, som er meget mere fleksibelt. Lad være med at klappe den, hvis du møder en!

Der var også en Wobbegong. Den var desværre ikke glad for at blive fotograferet. Akvariet deltager i et udsætningsprogram for Wobbegonger og har opdrættet og udsat mindst 1. Wobbegongen er en haj med en stor rund mund og nogle meget flotte aftegninger. Den findes også kun her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar