fredag den 25. november 2011

21/11 Morgen-sejltur og videre til Manapouri

Da vi vågnede i morges regnede det stadig. Vi stod lidt tidligt op for at være sikre på at nå vores båd, der sejlede kl. 9 præcis, lastet med morgenmad.

Det lykkedes naturligvis. Der var masser af parkeringspladser tæt på kajen og god tid til en kop kaffe i bilen.

Vi fik vores boardingpas og steg om bord. Bådturen gik helt ud for enden af Milford Sound og ud i det tasmanske hav og tilbage igen. (Det regnede stadig).

Her er et billede af nogle af vandfaldene.



Vi mødte en del sæler undervejs, der lå og drev den af i det fine sælvejr.

Milford Sound blev først opdaget ret sent. Kaptajn Cook overså fjorden. Han troede bare det var en lille bugt. Den blev først opdaget, da en sælfanger søgte ly for en storm og opdagede at bag det, der lignede en mindre bugt, lå der en dyb fjord. Man kan godt forstå det, når man kigger ind mod den fra havet. Billedet her er netop taget der. (Og ovenikøbet ret tæt på).



Den første permanente beboer, der grundlagde Milford Sound by, var en skotte ved navn Donald Sutherland. Han bosatte sig i bunden af fjorden i håb om at finde guld, som han gravede forgæves efter, de næste 12 år. Han var kendt som eneboeren i fjorden. Efter 12 års forgæves søgen efter guld, fandt han sig en kone i stedet. Der forlyder ikke rigtig noget om hvordan det lod sig gøre. De byggede og drev et hotel for vandrere og fik etableret det berømte Milford Track. En af verdens meste kendte vandreruter. Og grundlagde på den måde turismen i Milford Sound. Den dag i dag, består Milford Sound udelukkende af 2 hoteller, en lodge med tilhørende campingplads (hvor vi boede), en restaurant og bar og et antal aktivitetsfirmaer med tilhørende barakker til de ansatte. Der kommer ca. 500.000 besøgende forbi om året. Langt de flest på endagsture med busser.

På vej tilbage igennem fjorden, besøgte vi et undervandsobservatorium. Som vi skrev i går, kommer der meget ferskvand til fjorden via regn. Det er uklart og lægger sig ovenpå havvandet. Det betyder at sollyset ikke kommer ret langt ned. Det skaber et slags dybhavsklima. Bl.a. lever her sorte koraller, der normalt kun findes på langt dybere have.

Her ses en. Bemærk den sorte tingest, der har snoet sig rundt om korallen.



Som det ses, er den sorte koral rent faktisk hvid, når den er i live. Den har fået sit navn fordi den bliver sort, når den er død. Den sorte tingest, der snor sig rundt om korallen, er en speciel slangesøstjerne, der kun lever på den sorte koral. En symbiose.

Der var en stor søanemone (som det ses). Kæmpe muslinger og østers og et væld af flotte fisk i alle størrelser. Vi så dog ingen blå torsk, selvom de skulle være i nærheden.

Observatoriet ligger 10 meter under overfladen, med vinduer i bunden, men også højere oppe, så man kunne se de forskellige vandlag. Det var meget spændende.

Her kommer lige et billede til med lidt af hvert (alt godt fra havet).



Da vi kom op fra observatoriet regnede det stadig (surprise).

Efter sejlturen forlod vi Milford Sound og kørte sydpå. (den eneste vej). Efter ca. 10 kilometer stoppede vi ved The Chasm. Det er en serie vandfald, der løber igennem en klippe, som vandfaldet har gjort hullet som en ost. Det er sket ved at vandet har skyllet mindre sten med ned, som så har ligget i fordybninger i klippen og skuret rundt og lavet kæmpestore huller i klippen. Det ser helt utroligt ud. Her er et billede, der dog ikke rigtig yder stedet retfærdighed. Absolut besøget værd.



Nu er vi i Manapouri og ved at pakke til sejlturen på Doubtful Sound i morgen. Det regner ikke mere (hurra) nu hvor vi har forladt Milford Sound. Vi har en lille hytte lige ved søen og her er en fantastisk udsigt. Med søen i forgrunden og de fantastiske bjerge, nogle med sne på toppen, i baggrunden. Se selv.



Dagens tur gik fra Milford Sound til Manapouri.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar